СУДОВА ПРАКТИКА – ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВА КОРИСТУВАННЯ ЖИТЛОМ (КВАРТИРОЮ, БУДИНКОМ) КОЛИШНЬОГО ВЛАСНИКА І ЧЛЕНІВ ЙОГО СІМ’Ї.

Пропонуємо Вам підбірку судової практики Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та Верховного суду України з приводу позбавлення права користування (виселення) осіб, які були членами сім’ї попереднього власника нерухомого майна.

Інформація актуальна станом на 2023 рік

№1

ОСОБУ ВИСЕЛЕЛЕНО З КВАРТИРИ,  ЯКА ПОПЕРЕДНЬО ЙОГО РОДИЧАМ.

Рішення у справі №6-47383св13 від 02 квітня  2014  року

У даному рішенні Колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ зазначено, що чинним законодавством України не передбачено перехід прав та обов’язків попереднього власника до нового власника в частині збереження права користування житлом членів сім’ї колишнього власника у випадку зміни власника.  Позовні вимоги задоволено.

 №2

У ДАНОМУ РІШЕННІ ВИСЕЛЕНО ЧОЛОВІКА КОЛИШНЬОГО ВЛАСНИКА, ЯКА ПОДАРУВАЛА СВОЮ КВАРТИРУ МАМІ.

Рішення у справі №6-43126св11 від 21 грудня 2011 року

У даному рішенні Колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ зазначено , що у зв’язку з відсутністю договірних відносин з власником будинку член сім’ї колишнього власника будинку втратив право користування житловою площею. Позовні вимоги задоволено.

 №3

СПАДКОЄМЦІ, ДО ЯКИХ ПЕРЕЙШЛО ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА НЕРУХОМІСТЬ У ПОРЯДКУ СПАДКУВАННЯ МАЮТЬ ПРАВО ВИСЕЛИТИ ВСІХ ПОПЕРЕДНІХ ВЛАСНИКІВ.

 Постанова ВСУ у справі №6-158цc14 від 5 листопада 2014 року

У даній постанові Верховного Суду України зазначено, що право членів сім’ї власника будинку користуватись цим жилим приміщенням може виникнути та існувати лише за наявності права власності на будинок в особи, членами сім’ї якої вони є, із припиненням права власності особи втрачається й право користування жилим приміщенням у членів його сім’ї, в тому числі коли таке припинення права власності відбулося  у зв’язку із смертю власника, членами сім’ї якого були особи, які проживали у належному померлому на праві власності житлі. Спадкоємці, до яких перейшло право власності на таке житло, відповідно до ст. ст. 383, 391 ЦК України мають право вимагати усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном у тому числі шляхом виселення осіб, які були членами сім’ї попереднього власника. Позовні вимоги задоволено.

№ 4 ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО НЕ СВІДЧИТЬ ПРО НАЛЕЖНІСТЬ ПОЗИВАЧУ МАЙНА НА ПРАВІ ОСОБИСТОЇ ПРИВАТНОЇ ВЛАСНОСТІ

Постанова Верховного Суду від 30.03.2021 у справі № 459/5027/13-ц, про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

Сама лише державна реєстрація права власності на нерухоме майно за позивачем НЕ МОЖЕ свідчити про те, що таке майно належить позивачу на праві особистої приватної власності, з урахуванням того, що воно набуте під час зареєстрованого з відповідачкою шлюбу – Верховний Суд.

 

Юрист позбавлення права користуваннянерухомістю…

Юридична консультація позбавлення права користування нерухомим майном…

Судова практика по нерухомості….

Позовні заяви по спорах щодо нерухомого майна….

Судова практика — виселення і позбавлення права користування колишнього власника і членів його сімї на російській….

 

1 коментар до “СУДОВА ПРАКТИКА – ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВА КОРИСТУВАННЯ ЖИТЛОМ (КВАРТИРОЮ, БУДИНКОМ) КОЛИШНЬОГО ВЛАСНИКА І ЧЛЕНІВ ЙОГО СІМ’Ї.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *